Intention to consume insects as an alternative protein in food

Autores

DOI:

https://doi.org/10.21439/conexoes.v19.3631

Palavras-chave:

entomophagy, food neophobia, novel foods, sustainability

Resumo

This study aimed to know and understand the intention, by Brazilians (N = 510, ≥ 18 years old), of consuming insects as an alternative protein. An online survey was developed. It consisted of 24 questions, divided into three sections: socioeconomic data, knowledge about entomophagy, and consumption of insects in the human diet. The majority of respondents (90.78%) declared themselves omnivores and 45.88% stated that they do not intend to change their meat consumption. Moreover, several factors influence consumption, with a positive environmental perspective (N = 229) and a negative consumption habit (N = 298), since this practice is considered uncommon in the country and most respondents had never consumed insects (77.90%). The most adopted condition to consume insects was that they were not able to be seen with the naked eye (N = 252), and 32.94% of participants strongly agree that the best way to consume an insect-based food would be through the preparation of snacks. Despite these results, the majority of respondents (52.90%) indicated that they are able to purchase insect-based products if they were available in the market.

Biografia do Autor

Sheyla Maria Barreto Amaral, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação em Tecnologia em Alimentos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte, Especialização em Vigilância Sanitária e Qualidade dos Alimentos pela Faveni, Mestrado em Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte. Atualmente é Doutoranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos na Universidade Federal do Ceará. Lattes: http://lattes.cnpq.br/9412127123391229

Matheus Calixto Saraiva, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará e Especialização em Vigilância Sanitária e Qualidade dos Alimentos pela Faveni. Atualmente é Mestrando em Ciência e Tecnologia de Alimentos na Universidade Federal do Ceará. Lattes: http://lattes.cnpq.br/2666746054506337

Rosenildo dos Santos Silva, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande Campus de Pombal, Mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande, na área de concentração em Processamento e Armazenamento de Produtos Agrícolas e Especialização em Ciência e Tecnologia de Alimentos pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Norte. Atualmente é Doutorando em Ciência e Tecnologia de Alimentos na Universidade Federal do Ceará. Lattes: http://lattes.cnpq.br/3937665888634561

José Danrley Moreira, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação em Nutrição pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte. Atualmente é Mestrando em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará. Lattes: http://lattes.cnpq.br/7898181013477983

Elisabeth Mary Cunha da Silva, Universidade Federal do Ceará

Possui Graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal do Ceará, Mestrado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará, Ph.D. em Food Science pela The Queens University of Belfast, UK e Pós-doutorado em Produção Animal e Qualidade da Carne pela Faculdade de Veterinária da Universidade Lusófona de Lisboa. Atualmente é Professor Associado IV e Coordenadora dos Laboratórios de Carnes e Pescado da Universidade Federal do Ceará. Lattes: http://lattes.cnpq.br/8304301734041161

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Publicado

15-05-2025

Como Citar

Amaral, S. M. B., Saraiva, M. C., Silva, R. dos S., Moreira, J. D., & Silva, E. M. C. da. (2025). Intention to consume insects as an alternative protein in food. Conexões - Ciência E Tecnologia, 19, e025011. https://doi.org/10.21439/conexoes.v19.3631

Edição

Seção

Seção de Ciências Agrárias